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I vini falsificati, l'intelligenza artificiale ponu smascherà i scams

Rivista Chimica di a cumunicazione hà publicatu i risultati di una analisi nantu à l'etichettatura chimica di i vini rossi.

L'università di Ginevra è di Bordeaux anu sappiutu identificà, cù una precisione di 100%, l'etichetta chimica di i vini rossi di sette grandi cumpagnie di vinu in a regione di Bordeaux.

I risultati sò stati ottenuti grazia à l'applicazione di l'Intelligenza Artificiale.

A lotta à a falsificazione di vinu

Questi risultati, publicati in a rivista "Communications Chemistry", aprenu a strada per novi strumenti potenziali per luttà contra a falsificazione vini, è strumenti predittivi per guidà a decisione in u settore vitivinicolo. 

Ogni vinu hè u risultatu di mischii fini è cumplessi di millaie di molécule. E so cuncentrazioni fluttuanu secondu a cumpusizioni di l'uva, chì dipende, à u turnu, da a natura, a struttura di a terra, a varietà di uva è e pratiche di u vignaghjolu. Queste variazioni, ancu s'è petite, ponu avè un grande impattu nantu à u gustu di u vinu. Cù i cambiamenti climatichi, i novi abitudini di u cunsumu è l'aumentu di a falsificazione di u vinu, a necessità d'avè arnesi efficaci per determinà l'identità di i vini hè avà diventata d'impurtanza fundamentale.

Cromatografia di gas

Una di e tecniche aduprate hè a "cromatografia di gas", chì cunsiste à separà i cumpunenti di una mistura per affinità trà dui materiali. Stu metudu, specificamente, esige a mistura per passà per un tubu assai magre 30 metri longu, quì i cumpunenti chì anu più affinità cù u materiale di u tubu si separanu gradualmente da l'altri; ogni split serà tandu registratu da un "spettrometru di massa", chì pruducerà un cromatogramma, capace di detectà i "picchi" sottu à e separazioni molecolari.

In u casu di u vinu, per via di e numerose molécule chì u cumponenu, sti picchi sò assai numerosi, chì facenu un analisi detallatu è esaustivu assai difficiule. In cullaburazione cù a squadra di Stephanie Marchand, da l'Istitutu di Scienze di a Vigna è di u Vinu di l'Università di Bordeaux, u gruppu di ricerca di Alexandre Pouget hà trovu a suluzione à stu dilema, cumminendu cromatogrammi è arnesi d'intelligenza artificiale.

Cromatogrammi e intelligenza artificiale

I cromatogrammi venenu da 80 vini rossi da dodici annate, trà u 1990 è u 2007, è sette duminiu in a regione di Bordeaux. Stu dati crudu hè statu tandu trattatu usendu machine learning, un campu diintelligenza artificiale in quale l'algoritmi amparanu à identificà mudelli recurrenti in gruppi di informazioni. U metudu permette di piglià in contu i cromatogrammi cumpleti di ogni vinu, chì ponu include sin'à 30.000 XNUMX punti, è riassume ogni cromatogramma in duie coordenate X è Y, stu prucessu hè chjamatu riduzzione dimensionalità.

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Pudendu e novi coordenate nantu à un graficu, i circadori anu pussutu vede sette "nuvuli" di punti è anu scupertu chì ognuna di queste raggruppa annata di u listessu duminiu basatu nantu à e so similitudini chimichi. In questu modu, i circadori anu pussutu dimustrà chì ogni cumpagnia hà a so propria firma chimica.

In u cursu di e so analisi, i circadori anu scupertu chì l'identità chimica di sti vini ùn era micca definutatu da a cuncentrazione di certi moleculi specifichi, ma da un largu spettru chimicu. "I nostri risultati dimustranu chì hè pussibule identificà l'origine giugrafica di un vinu cù una precisione di 100%, appiicandu tecniche di riduzzione di dimensionalità à i gascromatogrammi - sottolinea Pouget, chì hà ancu guidatu a ricerca - u studiu furnisce novi cunniscenze nantu à i cumpunenti di l'identità è proprietà sensoriali di un vinu. Si apre dinù a strada per u sviluppu di arnesi per sustene u prucessu di decisione, cum'è a priservà l'identità è l'espressione di un territoriu è, per cumbatte più efficacemente a falsificazione. 

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