Cibi cotti cù un altu valore aghjuntu ottenutu da scarti agroalimentari, giardini urbani per cultivà in casa senza pesticidi è cun usu minimu di energia è acqua, farine di proteini da insetti, inseme à suluzioni avanzate per riduce i rifiuti è guarantisci a sicurezza è a qualità in u settore agroalimentari. Eccu alcune di e tecnulugia è e soluzioni chì ENEA presenta Maker Faire Roma 2023, l'avvenimentu europeu nantu à l'innuvazione tecnologica è a trasfurmazioni digitale, induve circadori, innovatori, studienti è famiglie si scontranu per sparte idee è suluzioni trà creatività, ricerca è tecnulugia (Fiera di Roma, 20-22 d'ottobre 2023, 10h-19h, via Portuense 1645-1647).
In più di prisentà e novità più recenti in i campi agroalimentari è di a bioeconomia circulare, in questa edizione intitulata "Innovatori cum'è noi", urganizata da a Camera di Cummerciu di Roma, ENEA participà à u cuncorsu ".MY Maker PCBA: a vostra elettronica per un pianeta megliu", chì premiarà i migliori prughjetti di l'elettronica per a qualità di vita è a sustenibilità ambientale.
In dettaglio, a presenza di ENEA in stand P890, P863 è P841:
- Cottura superfoods cù un altu valore aghjuntu fattu cù l'utilizazione di ingredienti ricchi di proteine è di molecule bioattive ottenute da frazioni residuali di l'industria agroalimentaria - siero di latte, oleosi è grani di birra - grazia à e tecnulugia di membrana è di estrazione di CO2 supercritica (prughjettu PROVIDE - Fonti di proteina è biomolecule per a sicurità nutrizionale è a biodiversità di i prudutti di panetteria in un sistema alimentari circular);
- prucessi per pruduce cibi è alimenti cun altu cuntenutu di proteina, fertilizzanti naturali, prudutti farmaceutici è cusmetichi da un scarabeu particulare, u Tenebrio molitor;
- attività per migliurà a qualità, a sicurezza è a tracciabilità di l'alimentariu e valorizza i sottoprodotti agroindustriali;
- suluzioni avanzate per guarantiscia più grande pruduzzione alimentaria, riduce i rifiuti, ottimisimu l'usu di e risorse naturali è migliurà a qualità è a produtividade di u sistema agroalimentari. In particulare, i circadori di l'ENEA presentanu attività per a valorizazione di i sottoprodotti agroindustriali, u sviluppu di mudelli per l'alimentazione sustenibile, ma dinò a pruduzzione di molecule cù un altu valore aghjuntu in i sistemi di produzzione vegetale (ON-FOODS Extended Partnership, National Center). AGRITECH);
- METROFOOD, l'infrastruttura di ricerca per rinfurzà l'eccellenza scientifica in u campu di a qualità, a sicurezza è a tracciabilità di l'alimentariu cù u scopu di riduce l'impattu ambientale di a dieta è di e scelte alimentarii nantu à l'individuu è l'ambiente, aumentendu u so mantena;
- SUS-MIRRI.IT, l'infrastruttura di ricerca per a valorizazione di e risorse microbiche di l'ENEA (microorganismi, microbiomi è prudutti derivati) destinata à suluzioni innovatori è prudutti d'interessu biotecnologicu (biofertilizanti, biopesticidi, antimicrobici, biomasse, enzimi è droghe) ;
- agriculture cellulaire végétale, sistemi innovativi di furnimentu per l'alimenti d'origine vegetale in vista di l'effetti di u cambiamentu climaticu - chì dighjà affettanu a produtividade è a salute di alcune varietà di interessu agronomicu - è l'applicazioni di a "stampa 3D" in u settore di l'alimentu. In particulare, ENEA hà sviluppatu una seria di "ricette" per a creazione d'alimenti standardizati cù un altu valore aghjuntu;
- una speciale "giardinu hitech", u Microcosmu, per u cultivo di e piante cum'è basilica, tomate, lettuce è patate in i lochi interni, ma ancu "estremi", cum'è i deserti è i zoni polari, senza l'usu di pesticidi è cù un minimu perdu di energia è risorse. Hè un prototipu innovativu di "agricultura intelligente” dotatu di sensori per cuntrullà i paràmetri ambientali è un sistema di luci LED chì furnisce l'illuminazione di precisione à e piante;
- prucessi innovativi per a produzzione alimenta, bioplastiche, novu materiali biodegradabili, amelloranti di a terra e biocarburanti avanzati da i cosi-chiamati mosche suldati neri, insetti chì e so larve sò alimentati cù scarti di l'industria agroalimentaria. Durante a crescita, e larve sò capaci di bioconvertisce sustrati organici, trasfurmendu in molécule cum'è lipidi, proteini è polisaccaridi chì ponu truvà applicazione in l'industria di l'alimentazione, l'energia, i cosmichi, i farmaceutichi è i tessili (Progettu Hermes).
L'avvenimentu "Quali cumpetenze è obiettivi di furmazione per l'avvene di u settore agroalimentari" si terrà u venneri 20 ottobre da 14h30 à 15.30hXNUMX, cù l'intervenzione di Claudio Roveda (Fondazione Creativi italiani), Maurizio Notarfonso (ENEA), Alice Cappucci. ( ITS di Grosseto), Luca Polizzano (Lazio Innova) Carlo Hausmann (Agro Camera), Elisa Tomassi (Confagricoltura).
BlogInnovazione.it